Бургаски вечери в "Петрол"

Малко над 40% от един от основните играчи в дистрибуцията на горива в България "Петрол" АД вече са собственост на доскоро никому неизвестната "Вянд Ойл" ООД. Сделката е станала на 16 май на извънрегулирания пазар на БФБ, показват данни на "Централен депозитар" АД. Продавач на 41.85% дял е дъщерната на "Петрол" АД "Нафтекс Петрол" ЕООД. Продадени са 45 719 000 акции на цена от 1.3 лв. за акция, което дава обща цена от 59.4 млн. лв. Последната сделка с акции на "Петрол" АД е била на цена 5.99 лв./акция, което прави пазарната стойност на близо 42-процентния дял от 274 млн. лв. Купувачът е "Вянд Ойл" ООД - дружество, свързано с друг участник в търговията с горива от близкото минало - Владимир Петров, собственик на "Бург Ойл" АД, бивш синдикалист в "Нефтохим" и член на УС на "Клуб по борба Черноморец" (бивш "Клуб по свободна борба "Лукойл Нефтохимик"). 
Сделка с неизвестни
"Целта на сделката е краткосрочно финансиране срещу обезпечение," беше единственият коментар от холдинга. Подобни сделки са правени и преди, но за по-малки дялове с някои банки, обясниха източници от компанията. Това обаче предполага, че акциите на "Петрол" АД в някакъв момент би трябвало да бъдат изкупени обратно. Компанията наистина се нуждае от свежи пари, тъй като през есента предстои падеж по емисия облигации за близо 100 млн. EUR. Странното в случая е, че вчера в писмо до медиите новият собственик на 42% дял в дружеството Николай Петров обяви: "Единствената причина за сделката с акциите на "Петрол" е желанието ми да се пробвам в нов и успешен бизнес. Ще се опитам да развивам бизнеса, а ако не успея или ми попречат, ще се изнеса навън, където заминаха много други бизнесмени." Петров каза още и че няма да се обяснява допълнително защо и как е закупил дялове в дружеството и не смята да отговаря на спекулативни теории за подмолни партньорства. Източници от компанията отхвърлят възможността за окончателна продажба на дела от 42% в "Петрол", тъй като от известно време се водели преговори за продажба на цялата компания.  
Странен купувач
     "Вянд Ойл" ООД - компания, занимаваща се с търговия на петрол и петролни продукти, е регистрирана през 2004 г., показва справка в Търговския регистър. Капиталът й е 5000 лв., а нейни собственици са Николай Владимиров Петров (27 г.) и Димитринка Владимирова Петрова (29 г.). На същия адрес на "Вянд Ойл" е регистриран "Бург Ойл" АД, собственост на баща им Владимир Петров (57 г.). "Бург Ойл" беше един от големите дистрибутори на петролни продукти в страната в периода 2000-2007 г. Тя приватизира хотел "Сатурн" в Слънчев бряг през 2001 г., а през 2007 г. започна строежа на нов хотел в комплекса. Двете компании са като скачени съдове - именно през 2008 г. резкият спад в приходите на "Бург Ойл" съвпада с внушително повишение на приходите на "Вянд Ойл". Владимир Петров е близък на Митко Събев според източници от финансовите среди. Същевременно Петров е дългогодишен член на УС на сдружение "Клуб по борба Черноморец" (преименувано през 2003 г. от сдружение "Клуб по свободна борба "Лукойл Нефтохимик"), което го свързва и с кръга около шефа на "Лукойл" за България Валентин Златев.


Собственост на "Петрол" АД (към 31.03.2011 г.):


- "Петрол Холдинг" АД - 55.48%- "Нафтекс Петрол" ЕООД (100% собственост на "Петрол" АД) - 41.82% продадени на "Вянд Ойл"- Министерство на икономиката - 0.66%- Други миноритарни акционери - 2.04%

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK