Джон Байърли за Бойко Борисов: проамерикански настроен, но зависим от Русия

Вчера сайтът bivol.bg , които е официален партньор на  Wikileaks за България, публикува дипломатически доклад на бившият посланик на САЩ в София Джон Байърли от 9 май 2006 г., посветен на тогавашния кмет на столицата и сегашен премиер Бойко Борисов. В доклада се посочва, че поне публично Борисов е силно проамерикански настроен и "трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока", без обаче да се забравя с кого си имат работа. В документа се описват връзките му с "Лукойл" и руското посолство, а в раздел, озаглавен "Мръсотията" са обобщени информациите за криминални прояви в миналото му. 


В резюмето на доклада се казва, че "кметът на София и бивш генерал от МВР Бойко Борисов щурмува националната политическасцена през последните седмици, основавайки ново движение, което бързо стана най-популярната политическа сила в страната. Според посланика от позицията на главен секретар на МВР Борисов "тсе катапултира към славата, след като лично предвождаше акции срещу наркотрафиканти и автокрадции придоби почти героичен статус в медиите като най-големият борец с престъпността в България"."Борисов, който веднъж описа себе си като "най-голямото достояние на България" се харесва на публиката с обикновения си, но живописен език, непретенциозното си поведение и острата си  критика към политическия елит на държавата. Той е най-популярната политическа фигура в момента, въпреки противоречивите си успехи срещу организираната престъпност докато работеше в МВР", пише още в  доклада.


Посланикът обаче отчита, че популярността на Борисов е постигната със съмнителни моетоди. "Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятноотразяване, върху което се базира имиджът му. Наричан "батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни  дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепавъв всички възрастови и социални групи. Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи". "Той прави опити да използва тези свои връзки в своя полза, като често се хвали с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ. Редовните му срещи с представители на руското посолство получават по-малко публичност", се отбелязва още в документа."Въпреки уличното си образование Борисов често изглежда наивен, както когато директно ни заяви, че очаква американска подкрепа за политическата си кариера, като знак на благодарност за нашето сътрудничество. Неговата енергичност и кратък диапазон на вниманието върху даден въпрос, понякога го карат да крачи напред-назад като тигър в клетка. Той е изключително чувствителен, когато става дума за публична или частна критика", коментира още посланика.
В частта от доклада, посветена на "мръсотията" около Борисов се говори за информации, които го свързват със скандали с източване на гориво, нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. "Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още "Пашата")" пише в доклада. Авторът му подчертават, че "Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на "Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод". "


Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира "Лукойл" в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда танто-за-танто, публичните договорки на Борисов с "Лукойл"  са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широкибизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали", заключава американският посланик.


Докладът завършва с извода, че "Бойко Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика". Отчита се, че "Борисов силно подкрепя близки отношения със САЩ, и е в позиция да подпомогне някои американски интереси в страната. "Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Ние трябва да продължим да вървим по тънката линия между това, да бъдем експлоатирани от пропагандистката машина на Борисов или да отблъснем един изключително популярен и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер. С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK