От професионалисти за непрофесионалисти

10-те заповеди на
Любомир Бенковски-Бенджи, "Булфото"1. Човекът е Господ Бог твой! Да нямаш снимка без него!2. Не го прави кумир туй, на което правиш изображение. Дали е горе на небето, долу на земята, във водата, под земята. Не му се кланяй и не му служи!3. Не изговаряй напразно името на този, когото снимаш! Извикай го да се обърне към теб!4. Помни за задния план, за да го използваш. Задният план говори за събитието. Шест пъти се премести, ако трябва, седмата позиция избери!5. Почитай вестникарите! Да имаш снимки нависоко и нашироко. Така щe ти бъде добре и ще продадеш снимка!6. Не убивай събитието с протоколни снимки! 7. Не прелюбодействай по време на снимки! След това може!8. Не пропускай да откраднеш добра снимачна точка и идея!9. Не лъжесвидетелствай с фотошопа за хора и неща, дето не са били на събитието!10. Не спирай да пожелаваш интересен и необичаен ракурс. Влез в калта на нивата; в обора на вола; или се покатери на гърба на осела. Нищо не е забранено за интересната снимка!


Съветите за начинаещи фотографи на
Николай Трейман, фото "Братя Трейман"
1. Обичайте апарата си, тази любов ще се пренесе и върху снимките ви.2. Сюжетът е суров материал, от вас зависи какъв образ ще придобие.3. Мислете за светлината.4. Ограниченията понякога са полезни, дават повече творчески възможности.5. Фотографията не е само средство за забавление, отнасяйте се към нея с уважение и задълбочен интерес.
Малко "техничарски" насоки от
Петър Чолаков, Great Photo Art
1. Внимавайте при покупката на фототехника.


2. Не правете снимка, ако няма такава.


3. Използвайте ръчните настройки на фотоапарата.


4. По възможност снимайте на по-ниско ISO.


5. Винаги внимавайте за композицията в кадъра.Няколко важни детайла от
Евгени Димитров, "Булфото"1. Не се втелявайте в техниката, но опознайте докрай апарата, който имате.2. Бъдете на точното място в точното време.3. Старайте се да се харесвате на хората.4. Развихрете фантазията си преди снимка, за да направите интересни неща.5. Спазвайте ангажиментите, които сте поели.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK