Близо 100 са реализираните фотоволтаични проекти

Близо 100 са фотоволтаичните проекти в България, за които вече има издадени сертификати за производство на енергия, показва справка в регистрите на ДКЕВР към края на март. Повечето от тях обаче са сравнително малки и са с инсталирана мощност под 1 mWp. Само Топ 5 на проектите са за около 18.5 mW, т. е. над половината от инсталираните към момента мощности.


Мащабните проекти на "Интерсервиз Узунови"
По пазарни данни най-големият проект към момента е този на "Интерсервиз Узунови", който се намира във варненското с. Равна гора и е с мощност 5 mWp. Инвестицията е него е около 15 млн. EUR. Паркът е на площ 309 дка, като на 200 дка от тях са разположени фотоволтаичните модули. От компанията залагат на японската марка Sharp, на която са и изключителен представител за България.Наскоро от "Интерсервиз Узунови" обявиха и че проектират изграждането на първия в България фотоволтаичен парк в градски условия. Идеята е соларните панели да бъдат разположени върху паркинги и покривни конструкции. Очаква се инвестицията в градския фотоволтаичен парк да достигне 32 млн. EUR, или два пъти повече в сравнение с първия проект на компанията. Финансирането е осигурено чрез банков заем и по оценка на инвеститора заемът ще бъде изплатен за 8 години.Собственикът на "Интерсервиз Узонови" Красимир Узунов е осми в класацията на в. "Пари" "100-те най-богати българи" с богатство, оценено на 248.9 млн. лв.


Инвестиции от Холандия и Америка
Второто и третото място са за проектите на холандската компания "Инфинити Енерджи Холдинг" и американската AES. Към момента в проекта на "Инфинити Енерджи Холдинг" е инсталирана и работи мощност 4.8 mWp. Плановете на компанията са да разшири проекта си, така че той да достигне мощност 15 mWp, с което общата инвестиция ще достигне 50 млн. EUR. Проектът на AES край силистренското Калипетрово е с мощност 3.9 mWp. От компанията заявиха в средата на миналата година, че са склонни да разширят парка до 80 mWp, с което общата им инвестиция ще достигне около 400 млн. USD.  Инвестиции, производство, търговия


Общото между всички големи соларни проекти, които са изградени до момента, е това, че са свързани с компанията "Соларпро Холдинг", която участва пряко или като подизпълнител в изграждането им, а и като доставчик на слънчевите панели. Четвъртият и петият проект в Топ 5 са по 2.4 mWp и са още по-тясно свързани с холдинга. Инвеститорът в централата в шуменското с. Янково е дъщерната компания на "Соларпро" - "Алфа Енерджи Холдинг". "Соларпро" беше инвеститор и в другия проект - в Малко Търново, но в средата на миналата година компанията го продаде за 8 млн. EUR на българската компания с чуждестранно участие "Юнайтед Солар" АД.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK