Научи ме да снимам

Фотографията е айсберг. Има масов интерес към видимата му част. Откакто фотографията стана общодостъпна чрез дигиталните технологии, честотата на курсовете и броя на участниците рязко се повишиха." Това разкрива Николай Трейман, собственик на Фото "Братя Трейман", което организира 12 вида курсове по фотография. Братя Трейман преподават фотография от 18 години, като постоянно се стремят да внушават, че скритата част на айсберга е истинската и най-интересната. За тях курсовете са допълнителен доход. Според Николай Трейман при курсовете не може да се говори за бизнес в прекия смисъл на думата, защото печалбата не е център и смисъл на заниманието.


Бизнес или не


"Безпокоя се, когато се появи активен бизнесмен без отношение към фотографията и вкара тази дейност в друга координатна система. Така преди години "фотографи" с бизнес самочувствие навлязоха в естетическата сфера и резултатът беше плачевен", твърди Трейман.Курсовете не са основен бизнес и за "Фото Форум Студио", споделя Бони Бонев - собственик на "Фото Форум", един от най-големите сайтове за фотография у нас. Те са само част от дейността на сайта и подпомагат финансово дейността на студиото - за разходи за наеми и консумативи, както и за възможността на фотографите да предоставят безплатна консултация и помощ на потребителите. "Обученията, които се извършват във "Фото Форум" е трудно да се определят като "бизнес", а и за нас е неприемливо да ги категоризираме по този начин, особено в контекста на термини като "пазари", "проценти" и "печалби"", заявява Бонев.Петър Чолаков от Great Photo Art е на малко по-различно мнение. "Фотографията е сладък бизнес стига да знаеш как да се прави", твърди той. За Great Photo Art школата по фотография е основен бизнес. Чолаков смята, че от курсовете по фотография би могло да се печели, и то доста добре, стига хората, които се занимават с този бизнес, да притежават умението да усещат от какво имат нужда техните клиенти. "Много е важно да си гъвкав, креативен, иновативен - винаги да предлагаш нещо ново, различно и най-вече забавно. Хората научават повече, когато се забавляват, докато учат", допълва фотографът.
Млад пазар


"Бизнесът с фотографски курсове се разви през последните 5 години", разказва Чолаков. Преди това са съществували предимно частни уроци, преподавани от известни имена в българската фотография. Днес съществуват много школи, дори и чуждестранни. Характерно за повечето от тях обаче е, че работят предимно с рекламна цел. Тоест промотират останалите си услуги и продукти чрез курсовете. Според Чолаков това, от една страна, е плюс за бизнеса им, но от друга е минус, защото много често в такива случаи не се влага достатъчно всеотдайност в преподаването.Евгени Димитров от "Булфото" също е на мнение, че от курсове се печели добре, но не начесто. За "Булфото" това е страничен бизнес с малък процент от общия. Обученията, които те правят, са професионални - за технически и творчески подготвени фотографи, които искат да специализират фоторепортаж. Преподават се специфичните неща, необходими за фоторепортера, за да се справи на събитие - начините за акредитация, как протичат различните събития, техническите особености, как се комуникира с хората на събитие, кои снимки се продават в медиите, графиците за предаване на броя и дори облеклото за определени случаи.


За колко време се става фотограф


Обученията на "Булфото" продължават от три дни до седмица, докато курсистите на Great Photo Art сами избират колко интензивен и продължителен да бъде курсът за тях. Има определен брой часове, които задължително трябва да бъдат взети, кога и как - зависи от тях. В някои от модулите те сами избират и какво точно искат да научат."Братя Трейман" пък предлагат тригодишна школа, чрез която фотографията се превръща в "постоянна потребност и насъщно преживяване" по думите на Николай Трейман. Други курсове, които те предлагат, са "Светът, който ни заобикаля", "Светът вътре в нас" и "Светът като произведение на изкуството, или философия на фотографията". Продължителността на всяко ниво е три месеца."По-краткото обучение не може да осигури пълноценно възприемане", категоричен е Трейман. Той разказва, че някои курсовете са житейски вододел: "един става фотограф, друг си хваща гадже, а вече имаме и семейна двойка, на която им се роди момченце"-Курсовете, които провежда "Фото Форум", са по-интензивни и продължават десет работни дни, по три учебни часа на ден - лекции и упражнения. Tова са общообразователни курсове, а не такива за професионална квалификация. Целта на тези курсове е да дадат на начинаещите любители основа, върху която биха могли да надграждат, ако имат желание. Има две нива - за начинаещи и за напреднали. Преподават се основи на фотографията, като се започва от фотографската техника, минава се през работа със светлината, композицията, цветовете и цветната хармония и се завършва с лекции и упражнения, свързани с основните жанрове във фотографията - портрет, пейзаж, репортаж и т. н.


Кой снима?


"Сред курсистите имаме и мениджъри на фирми, и ПР специалисти, и програмисти. Някои от тях после ни стават нещатни сътрудници. Един от най-бойните ни курсисти е управител на фирма за дистрибуция на кафе, а е по първите страници поне през седмица", разкрива Евгени Димитров от "Булфото". От курсовете на "Фото Форум" се интересуват предимно млади хора, но не са изключения и участници над средната възраст.При братя Трейман се обучават предимно запалени фенове на фотографията със свободно време и възможности. "При нас идват и много ученици и студенти, които възнамеряват да се занимават професионално с фотография", споделя Николай Трейман.


Пазар в светла бленда
"Пазар има и той все още не е пренаситен", казва Чолаков и напомня, че при фотографията не трябва да се осланяш на конвенционалните методи за правене на бизнес. Въпреки че за повечето школи преподаването не е основен приход, фотографите споделят, че към курсовете определено има интерес и в този бизнес има бъдеще.ЦЕНИКолко струват курсовете
Great Photo Art: 120-800 лв."Фото Форум": 200 лв."Булфото": 250-500 лв."Братя Трейман": 280-310 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK