Колумбийското кафе арабика поскъпва

Колумбийски производители на кафе арабика заявиха, че потребителите ще трябва да свикнат с по-високите цени на кафето заради нарастващото търсене и намаленото предлагане, съобщава агенция Bloomberg. Производството през следващата година ще се свие значително, задържайки цената  на кафе арабика в диапазона от 2-3 USD за фунт  (0.453 кг) през следващите 12 месеца, обясни главният изпълнителен директор  на Националната федерация на колумбийските кафе-производители Луис Муньос. По-високите цени са повляни и от увеличените разходи за отглеждане, каза още той.


Двойна цена


Цената на кафето почти се удвои през последната година заради провалената реколта на кафе в Колумбия, причинено от лоши климатични условия, както и от увеличеното потребление в световен мащаб. "Крайният потребител осъзнава, че трябва да плати малко повече за тези малки радости," заяви Муньос. По думите му  индустрията не може да направи нищо, освен да повиша цените.
Разходи и потребление


По-високите цени доведоха до увеличаване на разходите в земеделието, като по-скъпи торове например. В крайна сметка това рефлектира върху потребителите, които ще трябва да платят по-скъпо, каза Муньос. В същото време, консумиращите кафе от Бразилия до Азия увеличават потреблението и са готови да платят повече за висококачествено кафе. 


Цената на арабика кафе с доставка през юли се увеличи с 0.75 цента, или с 0.3% до 2.65 USD за фунт. Кафето достигна 3.089 USD за фунт на 3 май, като това е най-високата му цена от май 1997 г.


Буря


Бурите в Колумбия миналата година вероятно ще свият реколтата с около 10% до 2 млн. чувала за второто тримесечие на 2011 г., според Муньос. Колумбийската реколтата ще се подобри през втората половина на годината, каза той. Федерацията, която представлява мнозинство от повече от 550 000 производители на кафе в Колумбия, прогнозира, че през  2011 г. производството ще бъде 9.5 млн. торби, в сравнение с 8.9 млн. чувала през миналата година. През април производството намаля с 19%  до 523 000 чувала, в сравнение с 647 000 торби година по-рано.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK