Г-8 дава 40 млрд. USD за арабските държави

Страните от Г-8 предложиха 40 милиарда долара в подкрепа на "Арабската пролет", предаде ФрБТА, като се позова на тунизийския министър на финансите Джелул Айед. Френският президент Никола Саркози обяви "пакет в размер на общо 40 милиарда долара за региона", съобщи Айед на срещата на върха на Голямата осморка в Довил, Франция. Той обясни, че парите не са разпределени по държави, като е предвидено детайлите да бъдат уточнени на срещи на министерско равнище до началото на юли. Айед не посочи под каква форма ще бъде отпусната тази помощ за демократичните реформи в арабските страни. Очаква се средствата да бъдат осигурени основно чрез кредити от международни финансови институции.


По-рано Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че Страните износителки на петрол от Близкия изток и Северна Африка имат нужда от външно финансиране от над 160 млрд. USD през идните три години. В доклад за срещата на Г-8 в Довил МВФ призовава осемте най-силно развити страни в света и богатите арабски партньори да разработят план за действие, с който да покажат обема на помощта, която могат да предоставят на страни в нужда. "Регионът трябва да се подготви за основна промяна на икономическия си модел", заяви Масуд Ахмед, отговарящ за Близкия изток и Африка в МВФ. Снощи бе обявено, че МВФ планира да отпусне на арабските страни кредити в размер на общо до 35 милиарда USD.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK