Големите компании навлизат в соларния бизнес

Американският гигант General Electric навлезе в състезанието за слънчева енергия през април, когато оповести пълното придобиване на PrimeStar Solar. От General Electric се надяват да повторят успеха си с вятърната енергия, където навлязоха преди десетилетие и вече реализира годишни продажби за 6 млрд. USD. За целта ще изградят най-голямата американска фотоволтаична инсталация през 2013 г. Очаква се глобалното търсене на соларна енергия да се увеличи със 75 гигавата през следващите 5 години, поради което General Electric смятат да инвестират 600 млн. USD в сектора.


Също през април френската компания  Total поиска да придобие мажоритарен дял в американската SunPower Corp за 1.37 млрд. USD. Това е една от най-големите инвестиции на петролна компания във възобновяема енергия. През миналият месец изнанадващо към енергийните компании се присъедини и Google, които пбявиха намерение да инвестират 168 млн. USD в изграждане на соларен парк в пустинята Мохаве в Калифорния. Първата инвестиция на интернет гиганта в Европа пък беше закупуването за 5 млн. USD на фотоволтаична инсталация в близост до Берлин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK