Германия може да се откаже от ядрената енергетикадо 2017 г.

Германия може да излезе от ядрената енергетика до 2017 г., без да се стигне до малки временни прекъсвания на тока или силно увеличаване на цените, прогнозира германското министерство на околната среда в становище, получено от Ройтерс.


През март канцлерът Ангела Меркел преразгледа решението от 2010 г. за удължаване срока на експлоатация на атомните централи в страната, които се управляват от компаниите Ер Ве Е (RWE), Е.ОН (E.ON), Ватенфал (Vattenfall) и Ен Бе Ве (EnBW).


"Енергийните доставки са и ще останат безопасни. Цените на електричеството ще се повишат леко. Стабилността на мрежата ще остане сигурна с излизане от ядрената енергетика през 2017-2020 г.", се посочва в становището.
Министрите на околната среда на 16-те германски провинции реши, че седемте най-стари реактора в страната трябва да бъдат спрени трайно, съобщи ДПА. Тези реактори бяха спрени временно според тримесечния атомен "мораториум", наложен от Меркел след аварията в японската АЕЦ "Фукушима".


Федералното правителство трябва да вземе окончателно решение за бъдещето на германската атомна програма на 6 юни 2011 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK