Шведската икономика е нараснала с 6.4%

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Швеция се е увеличил с 0.8% през първото тримесечие, а на годишна основа икономическият растеж, макар и забавил се, е запазил стабилен темп от 6.4% - един от най-високите в Европа, сочат публикувани днес данни, цитирани от БТА. Тези цифри са близки до очакваните: икономистите залагаха на икономически растеж средно от 0.9% за тримесечието и на 6.4 % за една година - малко под прогнозата от 6.6% на централната банка, според изследване на Дау Джоунс нюзуайърс.


"Основният принос за шведския растеж идва от инвестициите в трупането на запаси", се посочва в комюнике на централното статистическо бюро, чиито данни са коригирани спрямо сезонните фактори. Растежът на Швеция обаче се е забавил след 2010 година, когато икономиката се развиваше динамично: през четвъртото тримесечие на миналата година увеличението на БВП бе 1.6% за три месеца и 7.7% за една година (данни, преразгледани към повишение) - рекорд, откакто се води статистика. След като понесе ударите на световната криза от края на 2008 и началото на 2009 година, шведската икономика възстанови растежа си много бързо благодарение на съживяването на износа и доброто състояние държавните финанси. Оповестената днес най-нова оценка на статистическото бюро сочи, че за 2010 година растежът на БВП е 5.7 %, което нарежда Швеция в челните редици на континента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK