Трайков: България е зависима от вноса на енергийни източници

Повече от 70% от енергийната консумация в България идвалаот вносни енергийни източнициБългария е зависима от вноса на енергийни източници, а повечеот 70% от консумацията в страната е от такива, каза във Варна  министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Той бе категоричен, че България трябва да диверсифицира източниците на енергийни източници. Трайков подчерта, че страната ни иска да внася от страни, които не създават проблеми като цяло, но това не е лесна работа.


Трайков каза още, че в момента 55 процента от произвежданата в страната енергия е от ТЕЦ, 35 на сто от АЕЦ, а останалите от възобновяеми източници, от които 90 процента от ВЕЦ. Според министъра до 2020 година за достигане на 20 процента производство на енергия от възобновяеми източници процентът напроизводство от ВЕЦ ще остане 9 на сто, вятърната енергия - 7 процента, биомасата - 3 на сто и 1 процент соларна енергия. Трайков допълни, че националната цел е 16 процента от брутното потребление през 2020 година да е от възобновяеми източници.


В същото време Трайков коментира още обаче  че ядрената енергетика има място в стратегията на страната ни. Той припомни, че повечето държави подкрепят стрес тестовете на ядрените мощности. Според него е необходимо изискванията за безопасност за ядрените мощности в ЕС да бъдат задължение в голяма степен и за съседните страни. Важно е да се настоява да има еднакви стандарти за безопасност както в ЕС, така и за граничните със съюза страни, категоричен бе министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK