Поскъпването на някои храни през май достига 75% на годишна база

През този месец Индексът на тържищните цени се стабилизиразаради започналото сезонно поевтиняване на плодовете изеленчуците и в края на май индексът е на ниво 2,001 пункта,съобщава БТА информацията на Държавната комисия по стоковите борси итържища. Най-голям спад се наблюдава при цената на зелето и оранжерийните зеленчуци - около 17 на сто. Пресните картофи поевтиняват на месечна база с около 13 на сто.  Малки спадове има още в цената на брашното, олиото и яйцата. 


В същото време обаче през май 2011 г. в сравнение със същия месец на миналата година цената на олиото скача с 40 на сто, на брашното  - с 49 насто и на захарта с 61 на сто. Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 30 на сто. Спрямо същия месец на миналата година е отчетен ръст и от около 75 на сто на цената на картофите и около 50 на сто наябълките и чесъна.  Пресните картофи през тази година се търгуват на цена с около 25 на сто по-висока в сравнение със същия месец на миналата година.


Добро е положението при оранжерийноте зеленчуци като тази на доматите се доближава до нивото от предходната година, а при българските оранжерийни краставици е отчетен спад на годишна база с около 13 на сто. Цената на оранжерийните зеленчуци от внос също е на по-ниско ниво спрямо същия месец на предходната година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK