Още власт за здравния министър

С промените в закона за лекарствата на него му се вменява власт да управлява 1.8 млрд. лв.Министърът на здравеопазването ще има правото да управлява над 1.8 млрд. лв., на колкото се равнява оборотът на фармацевтичния пазар в България през изминалатагодина. Той ще определя и каква част от публичните средства ще се харчат за лекарства, кои медикаменти ще влизат в позитивния списък. Това гласят само част от промените, които правителството готви в Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина. Освен това в новия законопроект е записано още, че съсловните организации вече ще изпълняват само съвещателна функция без право на реален глас в новата Комисия по цени и реимбурсиране.


Ефектът от изброените промени ще е намаляване на обществения контрол върху ключови институции, съсредоточаване на огромна власт и пари в ръцете на един човек - здравния министър, и създаване на предпоставки за корупционен натиск върху него. Всичко това е достатъчно основание за протести, но като че ли тези поправки в закона останаха на заден план. Вместо това в петък фармацевтите протестираха основно срещу друга, не толкова съществена промяна в нормативния акт - нефармацевти също да могат да работят в аптеки.


Зад завесите
Една от най-значимите поправки, която остана незабелязана от обществото, е обединяването на Комисията по позитивния лекарствен списък и Комисията по регулиране на цените на лекарствата в нова институция - Комисия по цени и реимбурсиране. На пръв поглед промяната изглежда положителна, тъй като раздутата администрация се съкращава, и достъпът на пациента до лекарствата, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса, ставабурсиране. На пръв поглед промяната изглежда положителна, тъй като раздутата администрация се съкращава, и достъпът на пациента до лекарствата, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса, става по-лесен. В същото време обаче новата комисия минава на пряко подчинение на здравния министър. Досега двете й съставни комисии бяха на подчинение на Министерския съвет. Ако промените бъдат приети, здравният министър ще има правото да определя членовете на новата институция, която ще взима най-важните решения за лекарствената политика у нас. Така в ръцете му ще се съсредоточи огромна власт. На практика той ще получи достъп до управлението на над 1.8 млрд. лв.


За и против
"Кой, ако не здравният министър трябва да прави лекарствената политика", коментира председателят на Асоциацията на научноизследователските производители на лекарства у нас Деян Денев. Той смята поправката за положителна. "Не мисля, че е голяма драма", каза Денев. Според него само по този начин законово би могла да се създаде администрация към новата комисия, която да работи компетентно и адекватно. "Досега членовете на тези институции само се събираха регулярно на съвещания и на практика бяха неоткриваеми при възникване на проблем", коментира още той. Според члена на комисията по здравеопазване към парламента д-р Хасан Адемов от ДПС промените в закона "вменяват функции по държавна политика на здравния министър. А лекарствената политика се прави от Министерския съвет. Така е казано в конституцията и в чл. 3 от Закона за здравето", казва д-р Адемов. По този повод зам.-председателят на здравната комисия в парламента д-р Шарков коментира: "Един колега каза: всяко пипане в закона за лекарствата трябва да ни накара да се замислим сериозни чии точно интере-и защитава то".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK