Бойко Борисов: Противоракетният щит трябва обхване цялата територия на България

Противоракетният щит над Европа трябва да покрива цялата територия на страната. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на пленарната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО във Варна. Той обаче не пое ангажимент, че елементи на системата ще бъдат разположени на територията на България."Все още няма окончателно решение как ще бъде конструирана системата", заяви от своя страна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е у нас за участие във форума. Той не изключи възможността част от оборудването на щита да попадне и в България. "Все още не сме взели окончателното решение за това, къде ще бъдат разположени установките, но новата идея за противоракетна защита е много гъвкава, така че ПРО като установки може да бъде разположена навсякъде - и в България, и в други страни, това вече ще зависи много от това, как се развиват събитията нататък", заяви Расмусен.


България води неофициални разговори за разполагане на елементи на противоракетната системата на своя територия, но засега няма решение по този въпрос. В същото време САЩ и Румъния вече са постигнали споразумение за разполагане на елементи от бъдещия противоракетен щит във военната база Девеселу, която се намира в близост до българската граница. Има възможност у нас да бъде разположен радар.Русия се отнася с недоверие към изграждането на тази система. Преди няколко години премиерът Владимир Путин в официална реч пред страните от Европейският съюз заяви, че намеренията на САЩ да изгражда противоракетен щит карат Русия да се опасява за собствената си безопасност. Той остро разкритикува действията на Америка и Европа и дори намекна за възраждане на Студената война.  Главният секретар на Расмусен коментира по време на сесията, че Алиансът няма намерение да очертава нови разделителни линии в Европа с ПРО. "Необходими са ни истински стратегически партньорства с Русия и искаме да укрепим сътрудничеството", заяви генералният секретар на НАТО.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK