Икономистите не са единодушни за влизането на България в еврозоната

България трябва да предприеме по-бързи и качествени стъпки за присъединяване към чакалнята, а след това и към еврозоната, обясни Надя Йоргова, директор "Икономически програми и проекти" в Институт за икономическа политика. Според нея позитивите от присъединяването на България са по-ниски лихви, по-голяма взаимовръзка на фирмите с чужди партньори заради единната валута, както и по-малко резерви, които сега плаща страната. Това от своя страна пък ще доведе до повече пари в реалната икономика. "Основните партньори като Германия, Франция и Италия бележат ръст, което даде стимул на българската икономика да се развива. Оживлението, което се наблюдава в еврозоната, също успява да влезе в страната", допълни още Йоргова. Според нея приемането на еврото ще се отрази благоприятно на компаниите и заради това, че транзакционните им разходи ще отпаднат.


Други икономисти обаче са на противоположното мнение. По думите на Петко Хубчев от фондация "Фридрих Еберт" България не трябва да бърза с присъединяването си към еврозоната. "В много държави тече дискусия за излизане от еврозоната, а защо ние да бързаме", попита той, като допълни, че правилният ход е да се види дали няма да фалира и някоя голяма икономика, която е член на зоната.


Икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов пък обясни, че сега има условия, при които страната би извлякла полза от присъединяването си към еврозоната. Като пример той даде евентуално "срутване" на зоната, което би довело до плащане на много голяма цена за спасяване на фалиралите страни. Ангелов обясни още, че трябва да има справедливо разпределение на тежестите, които понасят различните страни, защото сега бившите социалистически страни трябва да покриват много по-строги изисквания, отколкото западните икономики.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK