Нов колективен трудов договор в добивната промишленост

Министърът на труда и социалните грижи одобри нов браншов колективен договор за добивната промишеност, където са заети над 30 000 души. Договорът обвързва минималното заплащане в бранша с минималната работна заплата в страната и всяко нейно увеличаване ще води до вдигане на възнагражденията в добивната промишленост. Договорът предвижда още за нощен труд да се заплащат 70 ст. на час. Минималното възнаграждение във всички предприятия от добивната промишленост става 336 лева, а при вдигане на минималната работна заплата на 270 лева, то ще се увеличи с още 42 лева.


Ставката за нощния труд се увеличава с 600% и ще бъде валидна за всички работещи освен ако на фирмено ниво не е договорено по-високо заплащане на нощния труд. Тотю Младенов заяви, че се надява, че голяма част от фирмите в бранша "ще излязат на светло след това разпростиране върху всички предприятия". Това е петият браншови колективен трудов договор, който се разпростира със заповед на социалния министър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK