Очаква се Fitch да намали кредитния рейтинг на Кипър

Международната рейтингова агенция Fitch се очаква да обяви в близките дни ново понижение на рейтинга на  Кипър с три степени, съобщават кипърските гръцки медии, цитирани от БТА. Очаква се оценката за Кипър да бъде огласена утре.


Всъщност от няколко дни тя се е намирала във  финансовото министерство и централната банка на страната, но не е  била публикувана, за да не сметне, че това би могло да се изтълкува като намеса в парламентарните избори, състояли се наскоро на в южната част на острова, пишат вестниците.  Предполага се, че Fitch се е съобразила с оценките на  други агенции и по-специално на Мудис и Стандарт енд Пуърс,  които през последните месеци също понижиха кредитния рейтинг на  Кипър. 


Мотивите на Fitch се основават на обвързването на  кипърските банки с облигации на гръцката държава и с риска от  фалит на Гърция.  Финансовото министерство и централната банка са  единодушни, че икономиката на Кипър се нуждае от мерки за  бюджетно оздравяване и по-специално от намаляване на държавния дълг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK