Европейската банка подготвя план Маршал за Гърция

Европейските институции готвят план за възстановяване на Гърция, по подобие на плана Маршал. Те се опасяват, че рецесията в страната ще надхвърли 4% заради големия спад  на потреблението и високата безработица, които се очаква да предизвикат  новите мерки за икономии на правителството. Това съобщава гръцкият в. "Елефтеротипия", цитиран от БТА. В момента рецесията в южната ни съседка все още се изчислява на  3%, Капиталите на плана по възстановяването на Гърция ще се управляват от Европейската инвестиционна банка.


Идеята на плана е да бъде изготвена 15-годишна програма за преструктуриране на гръцката икономика,  която да доведе до нарастване на брутния вътрешен продукт на страната с 3% и да достигне  7.5 млрд. EUR. Програмата ще бъде ориентирана главно към малките и  средни предприятия и към подпомагане на държавната  инфраструктура. От банката сочат като пример планът Маршъл за възстановяването на Германия след войната и последвалото й обединение. 


Европейските финансови специалисти смятат, че сегашната програма на гръцкото  правителство за стабилизиране на икономиката, валидна до 2015 г., е недостатъчна за извеждане на страната от кризата и че е  нужно по-дългосрочно планиране, тъй като Гърция не може да живее само от туризъм. Според тях са необходими още няколко години, за да може страната да стане по-конкурентна на чуждестранните пазари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK