Липсата на квалифициран персонал затруднява българските работодатели

Изследване на Manpower България за недостига на таланти показва, че 42% от работодателите в България имат трудности да попълнят критични позиции в своята организация. В светован мащаб работодателите с подобни проблеми са 34%. Позициите, които работодателите в България посочват като най-трудни за попълване са инженери, мениджъри и ръководни кадри, и занаятчии. Като основни причнини компаниите посочват липсата на умения или опит на кандидатите за свободните позиции.


Едни от най-честите решения, които работодателите в България използват, за да преодолеят тези трудности, са да назначават служители, които в момента нямат уменията за позицията, но имат потенциал за развитие; предоставят допълнителни обучения на настоящите си служители, за да попълнят свободните позиции или променят стратегиите си за реклама и подбор на персонал). В световен мащаб работодателите, които имат най-големи трудности да намерят подходящите хора, за да попълнят позициите си, са в Япония (80%), Индия (67%), Бразилия (57%), Австралия (54%), Тайван (54%), Румъния (53%), САЩ (52%), Аржентина (51%), Турция (48%), Швейцария (46%), Нова Зеландия (44%), Сингапур (44%), България (42%), Хонг-Конг (42%) и Мексико (42%).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK