"Менпауър България": Липсват инженери, мениджъри и занаятчии

Общо 42% от работодателите в България трудно намират служители, особено за позиции, които са критични за дейността й. Това показва шестото "Годишно изследване за недостига на таланти" на "Менпауър България". За сравнение в световен мащаб 30% от работодателите казват, че изпитват затруднения да попълнят важни свободни позиции. В България най-трудно се намират инженери, мениджъри и ръководни кадри и занаятчии. По света в челните позиции попадат също занаятчиите, техниците и инженерите.


Защо има дефицит на кадри


Над 50% от анкетираните работодатели казват, че просто няма кадри, които да могат да използват в организацията си. Сред водещите причини са липсата на опит (44%), умения (32%) и знания (26%). Липсата на подходящи ценности, мислене и комуникативни умения също са сред факторите, но с по-малка тежест."Фактът, че компаниите цитират липсата на умения или опит като причина за недостига на таланти, трябва да е предупредителен сигнал за организациите, образованието, правителството и всички нас", коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.
Как да "произведем" таланти


От ManpowerGroup препоръчват на работодателите да работят в по-тясно сътрудничество с правителствата, образователните институции и отделните индивиди, за да си "произведат" нужните кадри. Само така ще се справят и трайно с дисбаланса в търсенето и предлагането на пазара на труда. Към момента, за да се справят с трудното намиране на качествени кадри, повечето работодатели (59%) в България назначават служители, които в момента нямат уменията за позицията, но имат потенциал за развитие. Не са малко и тези, които предоставят допълнителни обучения на настоящите си служители, за да попълнят свободните позиции (29%). Някои променят стратегиите си за реклама и подбор на персонал (26%).


А как е по света


В световен мащаб работодателите, които имат най-големи трудности да намерят подходящи хора, за да попълнят свободните си позиции, са в Япония (80%), Индия (67%) и Бразилия (57%). Над 50% от компаниите нямат възможност да си намерят качествени служители и в държави като Австралия (54%), Тайван (54%), Румъния (53%), САЩ (52%), Аржентина (51%). В сравнително висок е процентът и в Турция (48%), Швейцария (46%), Нова Зеландия (44%), Сингапур (44%). В Хонконг и Мексико, също както и в България, делът е 42%. Проблемът с липсата на таланти се откроява като най-сериозен от 2008 г. насам, отчитат от ManpowerGroup. Той е особено осезаем в Румъния, Турция, Швейцария и България, посочват от компанията. В същото време той е пренебрежима пречка в държави като Полша (4%), Ирландия (5%), Норвегия (9%) и Испания (11%). Според работодателите в региона на Европа, Близкия изток и Африка най-трудните за попълване позиции за пета поредна година са занаятчиите, следвани от техниците и инженерите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK