Volkswagen иска да слее MAN и Scania

Германският автомобилен гигант Volkswagen официално пусна оферта за закупуване на MAN, с което е на път да сеъздаде най-големият европейски производител на камиони. Председателят на VW Фердинанд Пийх от много време се опитва да осъществи сливането на MAN и шведската Scania, за да може да се конкурира с най-големите производители на камиони в света Daimler и Volvo. Досега обаче тези планове бяха затруднявани от антитръстови мерки и съпротивата на Scania.


VW планира първо да повиши дела си в MAN до 35-40% от малко над 30% сега, което е достатъчно, за да получи одобрение от регулаторните органи за по-тясно сътрудничество между MAN и Scania, без закупуване на цялата компания. VW направи умишлено ниска оферта от 95 EUR за обикновена акция за MAN във вторник, с 1.8% под текущата пазарна стойност от 96.69 EUR за акция. Съгласно германските правилата за поглъщане, ако няколко инвеститори приемат офертата, която оценява MAN на около 13.8 милиарда EUR, VW може да продължи постепенно да изкупува акции от пазара. VW предвижда чрез групирането на производството на камиони да спестява 400 млн. EUR годишно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK