Инфлацията в еврозоната забавя темп през май до 2.7%

През май инфлацията в еврозоната леко е забавила темпа си до 2.7% с годишно натрупване спрямо 2.8% през април, когато достигна максимална стойност за последните 30 години, сочат предварителните данни на Евростат. Предварителните очаквания на икономистите бяха за по-голямо забавяне - средно до 2.6%.


Поскъпването на потребителските стоки за втори пореден месец продължава да превишава допустимия праг, определен от Европейската централна банка (ЕЦБ) и следен много внимателно от нея - от малко под 2%. За да овладее засилващия се инфлационен натиск, ЕЦБ повиши водещата си лихва до 1.25%, а ръководството й даде да се разбере, че ще има нови затягания на кранчето на кредитирането през годината. Поредно ще стане факт през юни или през юли, прогнозират икономисти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK