Таланти по време на криза

Още един участник?" С този въпрос ме посрещат финалистите в конкурса за млади мениджъри Next Generation. Срокът за кандидатстване е приключил, почивните дни са преминали в подбиране на най-добрите кандидатури. Уви, не съм участник, но пък имах удоволствието да прекарам два дни заедно с 25-те представители на младото бизнес поколение. Корпоративни мениджъри и предприемачи от разнородни браншове - производство, рециклиране, енергетика, IT, телекомуникации, банки, образование, хотелиерство. Два дни в приятелска и свежа атмосфера, която кандидатите си създадоха и oползотвориха по най-добрия възможен начин, като създадоха поле за дискусия, обмяна на контакти.
Защо участваха


"За мен основната причина да кандидатствам беше възможността да създам връзки и да се срещна с нови хора." За много от участниците това беше водещата причина да кандидатстват. Нуждата от неформални форуми и срещи между тях и липсата на комуникация беше първият проблем, който повдигнаха кандидатите. Липса, която със сигурност не помага на тези изпълнени с идеи и мотивирани млади бизнесмени и която, надяваме се, сме успели да помогнемда преодолеят, понеже не подхожда никак на младия им дух и на огромнияпотенциал и иновативно мислене, които показаха. "В момента не можеш да успееш в бизнеса, ако не си социален." Може би затова конкуренцията, личната полза и възможността да покажат и представят фирмите си официално сякаш оставаха на заден план. Като други мотиви да кандидатстват финалистите посочиха нуждата да разберат къде всъщност се намират спрямо своите колеги и разбира се, възможността да получат ЕМВА обучение, тъй като по думите им българското образование все още не отговаря на нуждите на бизнеса.


Откъде си
Финалистите работят предимно в София, но има и няколко представители на фирми от други градове, които набързо дискутират разликите в принципите на управление на хора и споделят причудливи мениджърски похвати. А нуждата от тях явно е наложителна. Eдна от участничките споделя, че не е очаквала да има тakaва разлика между хората, които трябва да управлява един мениджър в столицата, и персонала, с който е длъжен да се справя негов колега в провинцията. Страхотно впечатление прави, че въпреки всички трудности водещи за кандидатите са принципите за устойчивост, социална отговорност и добра корпоративна култура. Особено за младите предприемачи. Може би и заради разликата в типа работа на представителите на двата типа мениджъри, които сме събрали, ставаме свидетели и на лек сблъсък между костюмираните корпоративни мениджъри и неофициално облечените IT специалисти.Тема, която достига и до журито и дава нова насока на интервютата, които се провеждат на долния етаж.
Дискусиите


Хората около масата постоянно се сменят, но дискусията става все по-оживена. Дамите са плахи, което не може обаче да се каже за мъжка група от IT специалисти, които се оказват най-активните и напористи сред участниците. На масата има извадени лаптопи, дискутират се актуални и бъдещи проекти. Обсъдени са всички проблеми на българското образование, администрацията, правителството и медиите и сега разговорите може свободно да гравитират около предизвикателствата пред фирмите, за които финалистите работят или притежават. Представители на IT компании споделят, че сред основните им проблеми са прекалено бързите темпове, скоито растат компаниите им, а някои дори не смеят да стартират маркетингови кампании, защото се притесняват от количеството на поръчки, които ще ги засипят. Изглежда, дори по време на криза в България има талантливи хора, които не просто оцеляват, а уверено се движат нагоре.
Думата на журито


Финалната селекция вече е приключила, предстоят тежки дни за журито в избиране на най-добрите сред толкова силни кандидати.А кои са те, ще стане ясно на церемонията по награждаването на 30 юни в София.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK