Спирането на ядрените централи ще струва 2 млрд. EUR на Германия

Планът на германското правителство до 2022 г. да изключи всички атомни централи в страната ще струва на федералните власти около 2 млрд. EUR годишно от пропуснати ползи, твърди Михаел Майер, високопоставен политик от управляващата партия Християндемократически съюз (ХДС), предава БТА. Тази сума е много по-малка от очакваната от експертите по бюджета на партията, посочва Майер, който е заместник-председател на парламентарната група на ХДС. Енергийният преход ще бъде финансиран от новосъздадения Фонд за енергетика и климата (ФЕК), а не пряко от федералния бюджет, отбелязва политикът, цитиран от в. "Ханделсблат".


Само заради окончателното спиране на седемте най-стари реактора ще има пропуснати ползи за около 1 млрд. EUR годишно. Тези пари трябваше да дойдат от данък върху ядреното гориво, в сила до 2016 г., за който се очакваше да влива в хазната 2.3 млрд. EUR годишно. Оставащите приходи от 1.3 млрд. EUR годишно управляващата коалиция ще насочи към саниране на остарялото хранилище за атомни отпадъци "Асе".


В държавния бюджет трябваше да влязат 900 млн. EUR от продажбата на сертификати за емисии на въглероден диоксид, но сега тези средства ще бъдат прехвърлени във ФЕК. Така във федералния бюджет няма да постъпят около 1.96 млрд. EUR.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK