ЧЕЗ не коментира

В. "Пари" изпрати подробни въпроси по случая до "ЧЕЗ Електроразпределение София" три работни дни преди публикуването на този текст. От пресслужбата на компанията няколко пъти информираха, че ще отговорят. До редакционното приключване на броя отговор не беше получен. В. "Пари" е готов да публикува позицията и на компанията, когато такава бъде получена.


Въпреки това в края на 2010 г. ЧЕЗ споделиха своите позиции. Според тях между 130 и 150 млн. лв. годишно трябва да станат признатите инвестиционни разходи на ЧЕЗ, за да бъде решен проблемът със забавеното изкупуване на трафопостове от инвеститорите. Това е позицията на регионалния мениджър на чешкото дружество за България Ян Вавера в отговор на намеренията за санкции от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), които бяха дискутирани в края на миналата година.


Според Ян Вавера държавата не отчита строителния бум в София от периода 2007-2009 г. и лавинообразно нарасналия брой на съоръженията, които компанията е длъжна да изкупи. От ДКЕВР обаче опонираха, че и при сегашния размер на одобрените инвестиции тя бави тези плащания с години, а ги отчита като разход.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK