Предварителният контрол на обществените поръчки ще бъде 2 седмици

Две седмици да е срокът, в който може да се прави предварителен контрол на процедури за обществени поръчки, които ще бъдат финансирани с пари от еврофондовете. Това ще се прави от Централен орган в Агенцията за обществени поръчки. Изискванто е записано в навия Закон за обществените поръчки, който ще обсъжда правителството на утрешното си заседание. "За няколко месеца трябва да се сформира екипът, който ще прави предварителният контрол", обяви министърът на управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев. Той обясни, че сега понякога предварителният контрол отнема 3 – 4 месеца. Новият двуседмичен срок, по думите му, е напълно изпълним. Органът за този контрол ще проверява дали поръчката, която предстои да бъде обявена отговаря на законовите изискнания.


Другата новост е, че пътностроителните фирми, които участват в обществени поръчки ще трябва да обосновават офертите си допълнително, ако предложената от тях цена е с 20% по-ниска от средната цена на останалите оферти. Сега този процент е 30. Затова вапример "Автомагистрали Трейс" допълнително обясняваха пред Агенция пътна инфраструктура ниската цена, с която участваха и спечелиха строителството на Лот 2 от магистрала "Тракия". Целта на тази мярка е да не се допуска общесвените поръчки да бъдат печелени с дъмпингови цени и след това строителството да е некачествено.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK