Близо половината фирми у нас имат незаети длъжности

Повечето компании у нас трудно намират специалисти. Около 42% от фирмите имат незаети длъжности, показва проучване на Европейския институт в София. Най-голям е недостигът на квалифицирани работници и служители (52%), а най-малък - на ръководни кадри (11%). Най-трудно работодателите намират ръководни служители (74%) и висококвалифицирани професионалисти (83%), а най-лесно - нискоквалифицирани работници (88%).


За решаването на този проблем могат да помогнат "сините карти", които ще се издават от държавите членки на Европейския съюз (ЕС). Те ще позволяват на гражданите извън ЕС да работят законно във всички страни-членки на съюза. Според представителите на бизнеса картите ще помогнат за решаването на проблема с кадрите.


Все още обаче съществува проблема със заплащането, обясниха експертите от Европейския институт. Според тях българският пазар на труда все още не е атрактивен за чуждите специалисти, най-вече заради ниското заплащане. Това е едно от нещата, по които трябва да се работи, за да се привлекат качествени кадри, обясниха още от института.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK