Потреблението продължава да пада

Потреблението на храни остана относително непроменено и дори се повишава, но в същото време разходите  на домакинствата за облекло и обувки са спаднали с 6.3%. Това показват данните на НСИ. Сериозен спад се наблюдава и в потреблението на алкохолни напитки и цигари, показват данните на НСИ. Според резултатите с 10% се е понижил броят на покупката на тези стоки. Личи тенденция за все по-сериозно намаляване на разходите, особено за стоки и услуги, които не са от първа необходимост. С 2.6% намаляват разходите на хората за транспорт и съобщения и с 0.1% за разходи да дома - вода, ток, отопление, обзавеждане.


Безспорно най-голямо впечатление прави процентът, с който падат разходите на населението за здравеопазване - 7.8% за първите три месеца на 2011 г.  в сравнение със същия период на миналата година. Не отдавна експертите от съвета по здравеопазване към БСП съобщиха, че броят на здравно неосигурените у нас драстично се покачва. По техни данни в момента те са 1.8 млн. души. Всъщност понижаването на разходите за здравни осигуровки е свързан и със нестабиността на здравната система, както и с хаосът в реформата.


В същото време потреблението на хранителни продукти остава относително стабилно. Статистиката показва, че българите са харчили почти същите средства за храна през първото тримесечие на 2011 г, както през същия период година по-рано. Данните на НСИ сочат, че делът на средните разходи за храна на домакинствата е 36.6% от всички. През 2010 година той е бил 36.1%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK