Седем фирми продават пилешко месо с вода над нормата

Седем компании са влагали в свои продукти от пилешко месо повече вода, отколкото позволява нормата, с което вкарват потребителите в заблуда и ще бъдат санкционирани, съобщиха директорът на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров и директорът на Агенцията за безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов. Фирмите са "Пилко", "Поло комерс", "Нанюк интернешънъл", ЕТ "Мария Цонкова", "Чикън груп", "Галус Трейд"  и "СВС 98".


Според европейското законодателство прясното или охладено месо не може да съдържа допълнителна вода. При други продукти са разрешени минимални количества от около 5 до 7% вода. Ако съдържанието е над тези норми, на етикетът трябва да пише Дзаготовка от пилешко месо". Проверката на двете ведомства обаче е показала, че в продукти на седемте компании е имало между 20 и 50% повече от позволеното съдържание на вода. Въпреки това на етикетите не е изписано "заготовка", а пилешко месо бутчета, пиле за грил и др. Те ще получат от КЗК възбрана да продават продуктите, докато не променят етикетите. Очаква се компаниите също така да бъдат глобени и от БАХБ в размер до 10 000 лв.


По думите на Йордан Войнов нарушителите са по-малките компании. При големите предприятия, които имат затворен цикъл на производство, нарушения не са открити. "По-малките купуват от по-големите, разфасоват и чрез водата увеличават теглото на продукта. Така те реализират по-големи печалби и дори успяват да подбият цените на големите производители, от които купуват", обясни схемата Войнов. Производители твърдят, че трикът с влагането на вода в пилешкото месо в България се прилага масово още от 90-те години, заради липсата на регламент и контрол. От лятото на 2010 г обаче е в сила синхронизирана с ЕС наредба, която регламентира съдържанието на продуктите от пилешко месо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK