НАТО удължи мисията в Либия с 3 месеца

В сряда НАТО офицално удължи с 90 дни мисията си в Либия, която започна в края на март. Тогава алиансът пое вече започналите от някои западни държави акции за налагане на оръжейно ембарго и зона, забранена за полети, имащи за цел да свалят режима на Муамар Кадафи. "НАТО и партньорите му решиха да удължат мисията в Либия с още 90 дни," обяви главният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. "Това решение праща явно послание към режима на Кадафи - ние сме решени да продължим нашата операция за зашита на либийския народ" допълнва той.


Расмусен заяви още, че НАТО ще изпълни мандата на ООН и ще продължи с натиска над режима, докато има резултат. Според него приближава денят, в който либийците сами ще могат да определят бъдещето си. Алиансът засили въздушните удари срещу силите на Муамар Кадафи през последните седмици, но според анализатори все още не е нанесен съкрушителен удар на диктатора и конфликта може да се проточи с още няколко месеца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK