Саудитска Арабия планира да построи 16 ядрени централи

Саудитска Арабия планира да построи 16 ядрени централи до 2030 година, които може да струват над 100 милиарда долара, съобщи днес саудитски вестник, цитиран от БТА. Най-големият износител на петрол в света се опитва да се справи с бързо нарастващите нужди от електричество. Страната обмисля да увеличи енергийните си капацитети чрез ядрени централи. "След 10 години ще имаме първите две централи", посочи пред в. "Араб нюз" Абдул Гани бин Мелайбари, координатор за научното сътрудничество в саудитския център за атомна и възобновяема енергия, известен като "града на крал Абдула за атомна и възобновяема енергия" ("King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy").


Много страни се отказаха от ядрените си проекти след аварията в АЕЦ "Фукушима" в Япония през март, но богатите на петрол страни от Залива са сред малкото, които планират големи инвестиции в ядрени централи. "След това всяка година ще имаме по още 2 централи, докато през 2030 те не станат 16", посочи Абдул Гани бин Мелайбари. По думите му цената на всяка централа ще бъде около 7 милиарда USD, като добави, че Саудитска Арабия е в процес на планиране на ядрения проект и на координация със специализирани компании. Страната очаква да покрива с ядрена енергия 20 процента от енергийните си потребности, добави Мелайбари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK