Общините ще могат да получат до 4 млн. лв. за обслужване на дълг към фонд ФЛАГ

Правителството прие постановление, с което се определят условията, критериите и реда за финансово подпомагане на общините чрез Фонда за органите на местното самоуправление в България "ФЛАГ". Държавата ще оказва финансова подкрепа на местните власти при изпълнение на проекти от еврофондовете със средства в размер до 4 млн. лв. Общините ще бъдат подпомагани и за покриване на начислени през 2011 г. лихви и такси по обслужване на дълга им към ФЛАГ. Средствата ще се предоставят като целеви трансфери.


Предвижда се общините да се обединят в няколко групи с различна степен на подпомагане според интегрална оценка на кредитния им потенциал. Запазва се действалата през 2010 г. методика за определяне на кредитния потенциал, която беше предложена от Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ). За нея се използват данните от отчетите за касовото изпълнение на общинските бюджети за периода 2008-2010 г. по три показателя:- кредитен пул на един жител (показателен е за размера на общинските приходи на един жител);- дял на собствените приходи от всички приходи;- отношение на нетния оперативен остатък към всички приходи за местни дейности (формира се като разлика между повтарящите се текущи приходи и разходи).


Диференцираният подход на подпомагане е съобразен с определената по методиката интегрална оценка за кредитния потенциал, както и по отношение на общините с население до 5000 жители, съобщи правителствената информационна служба.


В случай на реализирани икономии от средствата за финансово подпомагане на общините за 2011 г. те ще могат да се предоставят на общини за възстановяване на извършени от тях през 2009 г. разходи за лихви и такси по обслужване на дълга им към ФЛАГ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK