Ограничават преките обществени поръчки за държавни и общински фирми

Възлагането на обществени поръчки от държавни и общински институции на фирми, които са тяхна собственост, без конкурс (т. нар. ин хаус поръчки) ще бъде максимално стеснено." Това каза министърът на икономиката Трайчо Трайков след заседанието на правителството. Те приеха на вносител промени в Закона за обществените поръчки. Трайков обаче не уточни кои ще са областите, в които ще може да се възлагат такива обществени поръчки.


Приетият законопроект определя възможност за пряко възлагане на дружества, свързани с възложителя териториални органи на държавната власт и допуска такова пряко възлагане само за договори за комунални услуги. Такива поръчки ще могат да изпълняват само дружествата, на които годишният оборот се формира на 100% от поръчките на общината или държавната институция, която е собственик. Предложението е в съответствие с практиката на Съда на Европейския съюз, според който този начин на възлагане се приравнява на изпълнение на дейности със собствен ресурс.


Законът за обществените поръчки регламентира всички режими и процедури за възлагане на поръчки в зависимост от стойността им. Отменя се наредбата за малките обществени поръчки, съобщиха от министерския съвет. За поръчки на стойности по тази наредба ще се прилагат процедурите на закона, но с някои облекчения, реши правителството. Освен това възложителите на малки поръчки се задължават да публикуват покана на Портала за обществени поръчки и на страницата си в интернет - "профил на купувача".


По новия закон се забранява на лице, което участва в процедурата за обществена поръчка като част от обединение да подава и самостоятелна оферта. Въвежда се и понятието "свързани лица" и така ще се установява конфликт на интереси, обясниха от МС. Вече ще има възможност професионални сдружения и организации от съответниябранш да обжалват дискриминационни условия в решението за откриване на обществена поръчка и така да защитават членовете си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK