Само 5% от домакинствата държат две трети от депозитите

По-малко от 5% от домакинствата държат 2/3 от банковите депозитите, сочат данни от анализ на УниКредит за финансовото богатство на домакинствата в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в частта за България.  Всички банкови депозити, заедно с активите в пенсионните фондове, имат основна роля за нарастването на финансовото богатство на домакинствата с над 12% през 2010, сочат още данните.  Домакинствата с по-големи депозити са продължили да увеличават размера им, докато тези с по-малки спестявания са ги изтеглили. Така се стига до значителна концентрация на спестяванията сред малка група домакинства и, според данни на БНБ, в края на 2010 г. 68% от всички спестявания са държани в само 4.8% от общия брой банкови сметки на граждани.  Една от възможните причини по-малко заможните домакинства да посегнат на спестяванията си, според анализаторите на УниКредит, е, че те чувстват по-силно ефектите от нарастващата инфлация - индексът на потребителските цени нарасна с 5.6% на годишна база през март. "И през следващите две години българите ще продължат да спестяват в депозити", прогнозира Милен Касабов, Старши икономист на УниКредит Булбанк. Според него, в обозримо бъдеще, банковите депозити би трябвало да запазят и дори да разширят в известна степен доминиращата си роля във финансовите активи на домакинствата.


В края на 2010 г. на депозитите се е падал дял от близо 73% от финансовото богатство на домакинствата и очакванията са този процент да се запази и дори да се увеличи минимално през тази и следващата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK