Проектът за газова връзка между България и Гърция се движи по план

Проектът за изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция се движи съгласно графика и сътрудничеството между двете страни. Това е обяснил заместник министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени Йоанис Маниатис в отговор за българския евродепутат Ивайло Калфин, който е отправил питане до ЕК за евентуално закъснение на реализацията на проекта и на усвояването на европейското финансиране.


По думите на Маниатис след около две години проектът може да се реализира. Той е обяснил, че газовата връзка между България и Гърция, в комбинация с междусистемната връзка между Гърция и Италия (IGI), представлява съществена ос за енергийната сигурност на Югоизточна Европа.


"Южният коридор" трябва да бъде проект, който може да се изгради на отделни стъпки. Смятам, че двете междусистемни връзки, Гърция - Италия и Гърция - България, са първата фаза, която впоследствие може да бъде последвана и от реализацията на "Набуко", уточнил гръцкият заместник министър.


Съгласно проектите двата газопровода - IBI и IGB - могат да осигурят до 17 млрд. кубически метра годишно, докато "Набуко" се обсъжда за над 30 млрд. кубически метра, е обяснил още Маниатис.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK