117 млн. EUR за АЕЦ "Белене" са в неизвестност

117 384 475 EUR за АЕЦ "Белене" на практика са "подарени" от Националната електрическа компания на руската "Атомстройекспорт", се вижда от одит на НЕК до 2009 г., представен от гражданския комитет "Не на Белене". Става въпрос за документа, придобил известност като "доклада Тенчо Попов". За него стана известно от излъчен в съда запис от специални разузнавателни средства, в който бившият експерт от финансовото министерството говори за злоупотреби в АЕЦ "Белене" и за доклад, който е бил покрит. Междувременно премиерът Бойко Борисов отрече да е крил документа и обясни, че е предаден на прокуратурата. След появата на резюмето му днес главният прокурор Борис Велчев съобщи, че по този доклад са заведени две дела - за атомната централа и за язовира "Цанков камък".


Междувременно в Енергийната стратегия на България до 2020 г. е предвидено изграждането на нови 2000 мегавата ядрени мощности - от АЕЦ "Белене" или от нови блокове в АЕЦ "Козлодуй". Тя беше окончателно приета от депутати и показва явен интерес към ядрената енергетика само дни, след като Германия реши окончателно да се раздели с атомните си централи. В Енергийната стратегия са посочени пет приоритета - гарантиране на сигурността на доставките, достигане на целите за 16% дял на енергията от възобновяеми енергийни източници,  повишаване на енергийната ефективност, развитие на конкурентен енергиен пазар, политика, насочена към осигуряване на енергийните нужди и защитата на интересите на потребителите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK