Schneider Electric купува ИТ компанията Telvent за 1.4 млрд. EUR

Френската компания Schneider Electric, която е най-големият производител на електрооборудване в света, птредложи 1.4 млрд. EUR за придобиването на испанската ИТ компанията Telvent GIT. Със сделката  Schneider Electric цели да удвои капацитета си за  разработка на софтуер, пише още агенцията. Офертата, отправена към акционерите на ИТ фирмата, е 40 USD за акция. Предложението е с 16% по-високо от цената, на която затвориха книжата на компанията при борсовата търговия във вторник.


Амбиции


Telvent ще бъде необходима за Schneider, тъй като предоставя монитори и софтуер в реално време, с които компанията може да управлява електрическите мрежи и друга инфраструктура. Три са ключовите звена, в които Telvent може да засили позициите на френската компания - интелигентни мрежи, ефективна инфраструктура и високотехнологични градове. Това обясни главният изпълнителен директор на Schneider Жан-Паскал Трикойре. "Испанската компания е специализирана в операции за управление на приложения, които са необходими за нашата работа", е обяснил още Трикойре.
Оферти


Планираното придобиване на Telvent е втората сделка за Schneider за три дни. На 30 май тя обяви планове си да купи 74% от Luminous Power Technologies, индийски производител на инверторни и електрически системи за съхранение. Френската компания предложи 215 млн. EUR."През последните два дни, обявихме две оферти за придобиване, което показва, че стриктно изпълняваме стратегията си.", каза главният изпълнителен директор на Schneider. Плановете на компанията са продиктувани от идеята за развитие с помощтта на новите технологични възможности.


В неизгодно положение


Telvent е реализирала продажби на стойност 753 млн. EUR през 2010 г., като чистата печалба на компанията след лихви, данъци, обезценяване и амортизация е паднала до 115 млн. EUR.


Сделката 


Schneider ще финансира покупката на Telvent чрез средносрочен кредит за пет години, разходите по който ще бъдат около 3%, е обяснил главният финансов директор на Емануел Бабеу.


Планирано е търговото предложение да започне до средата на юни и да приключи през третото тримесечие. Планът е одобрен от съвета на директорите на Telvent. Остава единствено сделката да получи одобрение от европейските и американските регулаторни органи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK