Тестовете на европейските АЕЦ започват днес

Проверките за устойчивост на атомните електроцентрали целят предотвратяване на събития като тези в ЯпонияОт днес започват тестовете за устойчивост на атомните електроцентрали в Европа, съобщава БТА. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер призова и съседни на Европейския съюз страни да се включат в инициативата, която цели преотвратяване на инциденти, подобни на тези в Япония.


Йотнингер уточни, че на фона на събитията във Фукушима, трябва да се предвидят псоледиците за атомните централи от всякакви природни бедствия, както и да бъдат преценени рисковете за новоизгражданите централи.


Тестовете на ядрените централи предвиждат проверки за  устойчивост при земетресения, наводнения, цунами, студ, горещини. Влиянието на тези естествени събития ще бъде преценено поотделно и в комбинация. Планира се и проверка на използваните технологии и съоръжения за охлаждане на реакторите. Според Йотингер оценката на човешкия фактор също ще бъде от съществено значение, защото по негово мнение  човешките действия са играли важна роля за събитията в Япония.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK