Как инвестира Обама

Някой има ли представа какво е финансовото състояние на българския президент? Не, това не е виц. Ето че американският му колега Барак Обама вече разкри своето. Белият дом публикува доклад за финансовото състояние на президента на САЩ, който показва, че заради позицията си Обама не може да си позволи да инвестира своите солидни активи по най-добрия начин, коментира изданието Financial Edge. Докато повечето държавни служители в САЩ влагат парите си в тръстови фондове, където нямат лесен достъп или контрол върху средствата си, Обама предпочита абсолютната прозрачност. За да не изпадне в конфликт на интереси, президентът не инвестира в отделни компании, а във федерален дълг и диверсифицирани фондове.


Лош пример


Точните суми, с които разполага Обама, не стават известни, тъй като във федералните декларации за имуществено състояние се посочват само долна и горна граница на съответния актив. Ясно е обаче, че президентът е дал своята лепта за огромния държавен дълг, като е инвестирал най-голямата част от състоянието си - над 1 млн. USD, в щатски ценни книжа. От Financial Edge обаче отбелязват, че обикновеният американец не трябва да бърза да следва примера на Обама, тъй като с лихва само от 0.5% за книжата има далеч по-добри инвестиционни опции. Повечето причини, които има президентът, за да държи толкова пари в щатски облигации, не са валидни за повечето американци, отбелязват от Financial Edge. Освен ако не сте президент, който трябва да избегне конфликта на интереси с многобройните правителствени агенции и десетките хиляди бизнеси, без притеснение може да потърсите най-добрия инвестиционен инструмент. От изданието препоръчват закупуването на акции на компания, която предлага стабилни дивиденти, като дават за пример AT&T с дивидентна доходност 5.5%. От Financial Edge все пак отбелязват, че инвестицията в акции е сравнително по-рискован избор, не е препоръчителен за всеки.
Под дюшека


Според отчетите семейството на Обама разполага и с около 500 хил. USD в банкови депозити. Според изданието това също е инвестиция, която президентът не би направил, ако за него не важаха специални правила. Причината е, че при настоящите лихвени проценти в САЩ тази иначе солидна сума му носи печалба най-много 5000 USD. Лихва от 1% дори не покрива инфлацията, отбелязва Financial Edge и съветва - ако разполагате със сума над 5000 USD, да ги инвестирате във взаимни фондове, облигации, или индекс фондове.


С мисъл за старините


Някои от инвестиционните решения на Обама обаче трябва да служат за пример на всички американци, пище Financial Edge. Макар семейство Обама да разполага със значителни спестявания, те все пак влагат значителни финансови ресурси за пенсионно осигуряване. Обама разполага с между 50 хил. и 100 хил. USD във Vanguard 500 Index Fund - взаимен фонд за пенсионно осигуряване, който инвестира в 500 от най-големите американски компании. Само през последните две години този фонд е прибавил забележителните 52% към стойността си. Предимството на фонда е, че предлага лесен и евтин начин за експозиция към щатскяи фондов пазар, а рисковете се крият в общата пазарна волатилност.


Учи, за да сполучиш


Друг добър пример за подражание са инвестициите в образованието на двете дъщери на Обама. Във финансовите отчети на Обама има и серия от т. нар. сметки 529. Те представляват инвестиционен план, специално разработен за финансиране на образованието на деца. От Financial Edge смятат това за добро инвестиционно решение, тъй като според статистическите данни от 2011 г. студентите с 4-годишна бакалавърска степен ще завършват колеж със среден дълг 27 204 USD в сравнение с едва 9300 USD преди 10 години. При сегашната висока безработица и стагнацията на доходите подпомагането на детето да завърши колеж, без да натрупа значителни дългове, трябва да бъде първостепенен приоритет, отбелязва изданието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK