Безработицата към месец май е 8.87%

Нивото на безработицата към месец май е 8.87%, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който цитира данни на Агенцията по заетостта. Броят на безработните е 328 533, което е с 15 500 души по-малко спрямо април, когато нивото на безработицата е беше 9,29%.


Данните на агенцията и Националния статистически институт се разминават (НСИ). Според НСИ безработните, които са получавали обезщетения за безработица, са били 119 474 и спрямо април 2010 г. те са с 33 000 по-малко.


По повод разминаването социалният министър обясни, че агенцията работи на базата на Закона за насърчаване на заетостта, където е казано кои са безработните. Той допълни, че НСИ отчита безработотните чрез анкети - преки и по телефона и това, че статистиката гледа равнището на безработицата на хората между 15 и 74 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK