Трише: Еврозоната трябва да помисли за единно финансово министерство

Правителствата на 17-те страни членки на еврозоната трябва да обмислят създаването на единно финансово министерство, за да се справят с дълговата криза по-бързо. Това каза президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, след като му беше връчена международната награда "Карл Велики" за 2011 г. Той получи наградата за заслуги към валутния съюз.


"Твърде смело ли ще е в икономическо отношение при единен пазар, единна валута и единна централна банка да предвидим и министерство на финансите за целия съюза" попита риторично Трише. Той също така заяви, че подкрепя идеята Евросъюзът да получи правомощия да налага вето на бюджетни мерки в отделните страни, когато те се основават на "вредни заблуди", макар това да изисква промени в договорите за ЕС. Коментарите на президента на ЕЦБ са провокирани от проблемите в Гърция и невъзможността на страната да се справи с тежката ситуация, в която е изпаднала. Ирландия и Португалия също получиха международна финансова помощ, след като разходите по заемите им създадоха опасения, че няма да овладеят бюджетните си дефицити.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK