224.1 млн. лв. от данъци и такси е събрала Столична община

За петте месеца от началото на годината Столична община е събрала 224.1 млн. лв. от заложените собствени приходи. "Това са 40% от плана за годината. Събрани са с 6.5 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.


От данъци са събрани 48% от очакваните приходи, които са с 8.9 млн. лв. повече от миналата година, каот през 2011 г. те са 193 млн. лв. От данък сгради са събрани 41.6 мл лв. или с около 3 млн. лв повече спрямо петмесечието на миналата година. При налога върху моторните превозни средства също има увеличение. "До голяма степен то се дължи на сътрудничеството между КАТ – СДВР и общината", каза Фандъкова. "На светло" са излезли много недекларирни от собствениците им автомобили. Приходите от данъка за възмездно придобиване на имущество са се увеличили с 6.3 млн. лв. 4.7 млн. лв. обаче са внесени от новите собственици на металургичния комбинат "Кремиковци". Така че останалите 1.6 млн. лв. допънителни постъпления в общинската хазна се дължат на по-малки сделки като такива с жилища например.


От такса смет са събрани 74.8 млн. лв. "Намалението от 2 промила за бизнеса със сигурност се е отразило върху събираемостта", призна Фандъкова. Столичното кметство обаче има и 2 големи длъжника на такса смет. Първият е комбинатът "Кремиковци", от който се очакват 9 млн. лв. Другият е СУ "СВ. Климент Охридски", който трябва да плати около 5 млн. лв. С университета обаче има одобрен погасителен план. Така че тази година се очаква да бъдат платени около 2 млн. лв. Такава е сумата, която Алма матер дължи на кметството за такса смет за общежитията си в Студентски град. "На практика там се чисти безплатно", коментира зам. кметът Мария Бояджийска, която след оставката на Минко Герджиков пое и ресор финанси. По думите й Техническият и Лесотихническият университет също имат задължения към общината.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK