Милиардерът Олег Дерипаска започва износ на зърно

Земеделската компанията Kuban AgroHolding, собственост на милиардера Олег Дерипаска ще се включи в руския износ на зърно, съобщава информационната агенция Bloomberg. Фермата на Дерипаска е разположена в местността Краснодар - южна Русия, върху 75 000 хектара площ. Тя е съхранила около половината от реколтата си през миналата година, за да я продава на търговски фирми, е обяснил Андрей Олейник, управляващ директор на агробизнеса в Basic Element Холдинг, собственост на бизнесмена Дерипаска. "Посевите тази година се развиват добре, след дъжджовете миналия месец", уточнява Олейник в интервю. Той прогнозира 4.3% увеличение на реколтата.


Русия, която е вторият най-голям износител на  пшеница в света, спря износа си през август. Причина за това беше тежката суша, която съсипа земеделските култури и доведе до удвояване на цените на пшеницата. Забраната за експорт ще изтече на 1-ви юли, е обяснил руският министър-председател Владимир Путин в края на май. 


Продукцията на руска пшеница ще се повиши до 53 млн. тона тази година, в сравнение 41,5 млн. тона през 2010 г., обявиха от Земеделското министерство на САЩ. Износът ще достигне до 10 млн. тона през 2011 г., в сравнение с 4 млн. тона м.г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK