България внася почти две трети от хранителните стоки

Близо две трети или 64% от основните храни в България са внос или са произведени с вносни суровини,  сочи анализ, изготвен от Българска стопанска камара (БСК). Световната тенденция ясно говори за недостиг на храни и повишаване на техните цени, а в България има изключително благоприятни условия  за развитието на селското стопанство, които обаче не се използват на максимум, смятат от Камарата.


Според БСК за земеделска страна с добри природно-климатични дадености като нашата, вносът на храни спрямо общите продажби на дребно е изключително висок, като този дял продължава да нараства. По данни на НСИ, през 2009 г. на дребно са продадени основни хранителни стоки на стойност 7.4 млрд. лв., като 64 % от тях или 4.7 млрд лв са внос.


Основно с български суровини се произвеждат хлябът и хлебните изделия. В останалите видове храни обаче делът на вноса приближава и дори надхвърля 80 %. Примери за тотално доминиране на вносни стоки са пазарите на  месо и месни продукти,  зеленчуци и плодове, риба и рибни продукти.  Продукти като захарта и захарните изделия, кафето и какаото пък  са произведени изцяло със суровини от внос.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK