Румъния намалява с 40% броя на депутатите

Румъния започва процедура по ревизиране и промени в конституцията, които включват определяне на максимална граница на бюджетния дефицит от 3% от БВП, а за държавния дълг 60% от БВП. Това съобщи президентът на страната Траян Бъсеску, който внесе предложенията за промени в основния закон на страната. Според него това ще накара правителствата да подходят по-отговорно към използването на парите, особено преди избори.


Сред предложените конституционни промени е преминаването от двукамарна към еднокамарна система. Новият състав на парламента ще включва максимум 300 депутати вместо сегашните 471, разпределени в две камари, обясни президентът Бъсеску. Решението за промяна е вследствие резултатите от проведения през 2009 г. референдум в Румъния. Намаляването на броя на депутатите в Румъния беше подкрепено от 82% от хората, а идеята за еднокамарен парламент беше одобрена от 74% от гласоподавателите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK