Издаването на "Гражданска отговорност" ще е само по електронен път

От днес стартира единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска, с която се слага началото на електронното издаване на полици. Очакванията са това да ограничи измамите с "Гражданска отговорност".Системата ще бъде в тестов период от 45 дни, в които ще работи паралелно с традиционния досега начин за издаване на застраховка "Гражданска отговорност". След 18 юли, когато изтича този период, всички издавани полици ще бъдат само електронни. След тази дата застрахователите, които не са получили сертификат за електронно сключване, няма да имат право да предлагат застраховката.


Очакваните добри ефекти


Борислав Богоев обобщи етапите на издаването на електронна полица. След въвеждането на данните, необходими за издаване на полицата, електронната система ще генерира определен код (индивидуален номер на полицата) в реално време, обясни ръководителят на управление "Застрахователен надзор" и зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Борислав Богоев. По този начин ще отпадне необходимостта полиците да бъдат отчитани и ще се прекрати практиката това да бъде забавяно, защото полиците ще бъдат видими в системата на гаранционния фонд от момента на сключването им.Основното предимство за потребителите е, че системата ще даде възможност за въвеждане на принципа "бонус-малус". На основание на данните, които постъпват в общата информационна система, ще бъде генериран коефициент, който ще влияе на цената на застраховката в зависимост от поведението на водача при движение по пътищата и причинените щети. Това означава, че шофьорите без нарушения ще плащат по-малко. Системата ще позволи да се намали и времето за издаване на полицата, тъй като данните за автомобилите и собствениците им, веднъж въведени, само ще се актуализират при всяко подновяване на застраховката. Така ще се сведе до минимум възможността за грешки при въвеждане на данните.
Антикакво?


"Голямото предимство е избягване на възможността за антидатиране на полиците, което в момента е възможно", обясни председателят на Гаранционния фонд Борислав Михайлов. Антидатирането е сключване на полица със задна дата за начало на покритието. Използва се в случаите, когато шофьор без застраховка извърши нарушение и по-късно си осигурява полица със задна дата.


"Уникален прелом"


Председателят на Асоциацията на застрахователите Орлин Пенев оцени единната система като уникален прелом за българския застрахователен пазар. "Сбъдва се десетгодишната мечта на застрахователните компании у нас. Системата ни поведе по пътя на дигитализация на застраховането", коментира той. Системата също така ще позволи на Гаранционния фонд в реално време да има информация какви застрахователни полици са издадени и кой ги е издал. Така не само ще се постигне информираност по въпроса за реалния обхват на застраховката "Гражданска отговорност", а и от КАТ ще знаят кои автомобили не са я сключили и ще могат да ги санкционират.


Справки по SMS


Освен очакваното въвеждане на системата "бонус-малус" Борислав Богоев съобщи, че информационната система ще даде възможност за създаване на SMS портал. Чрез него пътният полицай ще може да изпрати съобщение и да провери спреният от него шофьор дали има сключена валидна "Гражданска отговорност".


Рано е за изцяло онлайн сключване


Орлин Пенев коментира за в. "Пари", че има възможност сертифицираните застрахователи да създадат своя онлайн платформа, чрез която да дадат възможност на шофьорите сами да пускат заявка за застраховка. В този случай обаче ще бъде нужно куриер да донесе на хартиен носител полицата, да бъде издаден сертификат за валидност на полицата и електронен подпис на бенефициента. Според Иван Иванов, заместник изпълнителен директор на "Булстрад Виена иншурънс груп", това са доста неудобства и като цяло за пазаруване на "Гражданска отговорност" онлайн е доста рано да се говори. "Възможно е да се развие допълнителен пазар, но посредниците няма да отпаднат на този етап. Прогнозирам от 2 до 5% от продажбите да се реализират по този начин за тази и следващата година."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK