България е сред най-атрактивните страни за инвестиции в зелена енергия

България се нарежда сред най-атрактивните страни за инвестиции в зелена енергия сочи индекс на одиторската и консултантска компания Ernst & Young, съобщава БТА. Китай, САЩ и Индия оглавяват класацията, а България е една от 35-те страни с най-атрактивни условия за инвестиция в зелена енергия. Това показва индексът за атрактивност на страните, производителки на възобновяема енергия, в който България се включва за първи път заедно с Мароко, Тайван и Чили. Ernst & Young отбелязват, че в последните месеци интереса към зелена енергия се е засилил поради размириците в Близкия Изток и аварията на японската АЕЦ "Фукушима".


Китай затвърждава позицията си на най-атрактивна дестинация за инвестиции във възобновяема енергия, изпреварвайки САЩ и Индия. Китай държи тази позиция от август 2010. Това се дължи основно на инвестиции в енергия от офшорни ветрове и слънчева енергия (CSP). САЩ остават на второ място. Въпреки че президентът Барак Обама потвърди подкрепата си за програмата за стимулиране на възобновяема енергия, сериозната опозиция на републиканците в Конгреса е причина за липсата на сериозен напредък.


България се нарежда на 32-ро място в таблицата за атрактивност на страните, изпреварвайки Австрия, Чили и Чехия. От 2007 година се наблюдава силен растеж на производството на възобновяема енергия, като само миналата година увеличаването е с 67 на сто. Новият закон за възобновяемите енергийни източници, макар и противоречив, има амбицията да направи растежа на зелена енергия устойчив, коментират от Ernst & Young.


Новият закон запазва системата за преференциални тарифи за изкупуване и фиксирането им за целия срок на договора, но точната цена остава неясна, поради определянето й към момента на завършване на изграждането на енергийния обект, се посочва в изследването. Тази неяснота създава несигурност у инвеститорите, които не са в състояние да изчислят възвращаемостта на инвестицията си преди реално да е изградена централата. Въпреки това правителството твърди, че новият закон ще създаде условия за устойчив растеж в дългосрочен план, което в комбинация с прекрасните природни условия и ниските оперативни разходи биха позиционирали България като атрактивен пазар в по-далечно бъдеще, смятат от консултантската компания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK