Удължаването живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва 100 млн. лв.

Удължаването на живота на реакторите 5 и 6 в АЕЦ "Козлодуй" ще струва над 100 млн. лв., каза днес изпълнителният директор на атомната централа Костадин Димитров, който обяви предварителните разчети на дружеството поп време на Международната ядрена конференция във Варна.


Димитров уточни, че "Козлодуй"  и сега разполага с тези средства, които се отделят след разпределение на печалбата. Въпреки това, за да обезпечи бъдещите си разходи, АЕЦ "Козлодуй" ще предложи да й се преотстъпи част от дивидента и част от корпоративния данък,  който сега централата плаща на държавата. Костадинов обяви, че част средствата от корпоративния данък може да се събират в специален фонд към АЕЦ "Козлодуй" и с тях да се плащат лихвите за погасяване на заеми.


Димитров уточни, че само една фирма е подала заявление по обществената поръчка за рехабилитацията и удължаване живота  на реакторите. Общо 15 фирми са закупили тръжни документи, но голяма част от тях са се обединили в консорциум начело с руската "Росенергоатом" и френската EDF. Изпълнителният директор на атомната централа коментира, че това не противоречи на Закона за обществените поръчки и процедурата по възлагане на дейностите може да се проведе.
Той уточни, че в момента се разглежда техническата документацията на заявлението и се уточнява какви точно дейности трябва да се изпълнят, за да се удължи експлоатацията на 5-ти и 6-ти. Той уточни, че все още не е разглеждана финансовата документация. Очаква се окончателното одобряване на фирмата, която ще удължава живота на двата реактора да стане до септември.


Процесът по рехабилитация на блоковете с цел удължаване на ресурса им трябва да завърши до 2016 г., а след това от Агенцията за ядрено регулиране да се произнесат дали предприетите дейности са достатъчни.  Костадин Димитров информира още, че провеждането на стрес-тестовете на  АЕЦ "Козлодуй"  ще струват 11 млн. лв., но тъй като тези средства не бяха признати за разход от енергийния регулатор ще бъдат за сметка на собствената печалба на централата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK