Започнали са стрес тестовете в АЕЦ "Козлодуй"

Вчера са започнали стрес тестовете в АЕЦ "Козлодуй", така както гласи изискването на ЕК, заяви днес председателят на Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/ Сергей Цочев при откриването на Международната ядрена конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност" във Варна.


Въпреки че засега ЕК не изисква прилагането на такива тестове спрямо проекта АЕЦ "Белене", Цочев посочи, че АЯР е изискала от НЕК да бъде направен самостоятелен анализ върху безопасността на проекта съобразно тестовете, възложени от ЕК.


"Според мен стрес тестовете са само началото, а в близките години могат да се очакват промени в критериите за безопасност.", прогнозира Цочев и добави, че отговорът на разклатеното обществено доверие в ядрената енергетика може да бъде само един - безопасност при експлоатацията на централите и при съхранение на ядрените отпадъци.


Конференцията ще акцентира върху нуждата от ядрена енергетика за България, а също и високото ниво на безопасност, което се залага в проекта "Белене", каза за БТА Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на "Булатом".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK