Oфлайн лагер на онлайн активизма

Демокрацията и интернет винаги са били две тясно свързани понятия, но последните две години са по-специални в това отношение. Това са годините, в която светът започна да говори за Facebook революциите и Twitter бунтовете, първоначално вследствие протестите в Иран, а впоследствие и поради безредиците, залели Близкия изток и Северна Африка. Демокрацията и световната мрежа обаче не трябва да се мислят само в рамките на въоръжени въстания срещу диктатура, които се случват единствено някъде другаде. Една група блогъри и активисти искат да покажат, че отвореният интернет е ключово изискване за гражданското общество във всяка страна, включително България.За тази цел гражданската организация "Електронна граница" и Mozilla Европа организират събитието OpenCamp 2011 - място за лекции и свободни дискусии на теми като отворен уеб, отворено правителство, отворени знания, отворен код и свободен софтуер. То ще се проведе в София на 5 юни (неделя).


Събитието


На него ще участват няколко интернет активисти, част от които придобиха по-широка известност покрай своя анализ на записите със специални разузнавателни средства, които изтекоха в публичното пространство в началото на годината. Сред тях са Делян Делчев, специалист и консултант в областта на телекомуникациите, Kонстантин Павлов-Комитата, един от популярните блогъри, и др.В OpenCamp 2011 г. ще участват и чуждестранни лектори, които ще споделят с публиката своя опит с отвореното правителство и защо то е толкова важно. Ще дойде част от екипа, разработващ браузъра Mozilla, хора, които всеки ден работят с правителствата на различни страни. "Те от своя страна ще имат възможност да се запознаят с правилно мислещи хора от България и да започнат съвместна работа", обяснява Богомил Шопов, който е един от организаторите от "Електронна граница". Той уточнява, че лекторите ще бъдат по-скоро модератори и всички в залата ще бъдат и лектори, и участници.
Очакванията


Организаторите се надяват да се стигне най-вече до осъзнаване на нуждата отворено управление и свобода в сферата на електронното ни присъствие до реализацията на интересни идеи.В рамките на събитието има четири по-малки събития (виж програмата на opencamp.talkweb.eu) и се очаква разнородна аудитория - хора, занимаващи се с държавно управление, политици, специалисти, хакери, програмисти, дизайнери и други. "Единственият начин да се направи малка крачка напред в осъществяването на отворено управление в България е да се съберат на едно място всичките компоненти, от които зависи това решение", казва Шопов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK